Sprawdź trasę biegów 2020

Tak, jak w ubiegłych latach, zawodnicy będą biegali po trasie wiodącej przez Park „Strzelnica” i ogródki działkowe „Irys”. Trasa biegu głównego to około 6 kilometrów (2 pętle), w formule Nordic Walking do pokonania są 3 kilometry (1 pętla). Wyjątkiem są osoby od 15 do 17 roku życia – trasa dla nich to zawsze 3 km, czyli jedna pętla.

Około godziny 11:45 z miasteczka biegowego, które będzie usytuowane na terenie Stadionu Lekkoatletycznego przy Hali Sportowej „Zawiszów” im. Haliny Aszkiełowicz-Wojno, wyruszy barwny korowód prowadzony przez Mażoretki Prima, aby punktualnie o 12:00 przy bramie wjazdowej R.O.D „IRYS” za kładką pieszo-rowerową wystartował najbardziej kolorowy i radosny bieg w regionie!

Trasa ma urozmaicony profil i przebiega drogami o zróżnicowanej nawierzchni: drogi polne, parkowe i szutrowe, ciągi pieszo-rowerowe o nawierzchni z kostki betonowej. Przebieg trasy zostanie oznakowany przy pomocy taśmy drogowej koloru biało-czerwonego, dodatkowo zostanie zastosowane pionowe oznakowanie dystansu co 1 kilometr. Limit czasu dla uczestników biegu głównego wynosi 90 minut.

Na trasie wszyscy zawodnicy będą dopingowani przez swoich znajomych i rodziny, a co jakiś czas, zza drzew i krzewów będą wyskakiwały leśne ludki z aparatami w rękach. Pamiętajcie o szerokich uśmiechach!

Najmłodsi zawodnicy IV Charytatywnego Biegu „Budzik w PiDżamie” będą natomiast biegali pod czujnym okiem swoich opiekunów na terenie Stadionu Lekkoatletycznego. Zgodnie z kategoriami przewidujemy następujące trasy w kategoriach wiekowych:

• Bieg Smerfusia (3-4 lata) – 50m,
• Bieg Sasetki i Ważniaka (5-6 lat) – 100m,
• Bieg Osiłka (7-8 lat) – 200m,
• Bieg Nicponia (9-10 lat) – 300m,
• Bieg Papy Smerfa (11-12 lat) – 500m,
• Bieg Hogaty i Pasibrzucha (13-14 lat) – 800m.

Nie czekajcie i zapisujcie swoje pociechy. Gwarantujemy, że bieganie pośród oklasków i dopingów oraz pamiątkowy medal będą dla nich niesamowitym przeżyciem!